Gyakori kérdés a fotózások során.

Kedves Olvasóim, engedjetek meg pár gondolatot.

Arra gondoltam, hogy egy kicsit leírom miért nem adok át nyers képet, mert ez többször felmerült már kérdésként a fotózás után…

Kismamák esetén a legtöbb alkalommal napfényteremben szoktam fotózni, de van, hogy az időjárás nem kegyes velünk és sötét van kint, ilyenkor stúdióvakut használok, mert a fotózásnál a fény nagyon fontos, de mind természetes, mind mesterséges világítás esetén amikor fotózok, ott az első pár “kattintás” a beállítás miatt van, így azok a képek csak a beállításra készülnek, hogy a megfelelő értékeket állítsam be, minden esetben én manuálisan fotózok, és ez az első lépés a jó fotóhoz, hogy jól állítsam be a gépemet.
A beállítások esetében pl nem is feltétlenül figyelek a kompozícióra vagy a szabályokra, hisz itt nem ez a lényeg, a “kép” az ez utáni fotókon készül el.
Napfény esetén elég sokszor előfordul, hogy a felhők jönnek-mennek, a műteremben meg ide-oda megyünk, több szegletét használjuk a stúdiónak, akár 15 és 30 alkalommal is lehet egyetlen fotózás alkalmával, hogy módosítok az értékeken, hiszen a fény mértéke mindenhol más…
Az újszülötteknél az alvós képeknél, vakut használok. Minden esetben megvárom míg a baba álomba szenderül, itt is minden egyes új póznál ha máshova rakom a babát, próba fotókat készítek. (És ez minden típusú fotózásra igaz, akár, családi, baba, portré, glamour stb…)
Ezeket a próba fotókat nem átadásra készítem, hanem azért, hogy gyöngyszemfotókat tudjak a későbbiekben csinálni, a jól beállított képeket adom át.
De van olyan is, hogy pl a fotó jó nekem, hogy később mit tudok rajta módosítani, én ezt jól tudom, ilyen nyers formában nem adnám át, mert tudom hogy nem félkész képet szeretnétek kapni, higgyétek el, hogy nem ilyen képeket szeretnétek kézhez kapni, nem a db szám a fontos, hanem a pillanat megörökítése a fontos, hogy az egymás iránti érzelmeket a szeretetet a szerelmet, a gyengédséget, a szépséget, a meghittséget, a fotózáson a jókedveteket megörökítsem, számomra ez a lényeg és erre nagy hangsúlyt is fordítok.
Ezen a képen amit most megmutatok a szépséges Ági van <3 . Láthatjátok, hogy itt a stúdióvakut használtam, sajnos kevés fény volt, mert a fotózás késő délután készült decemberben, szinte már sötét volt kint. A kismami háta mögé van berakva a fényformáló, a fény onnan jön, ez egy ellenfényes fotózás, itt egy lámpa volt nálam, nem volt lehetőségem Ági arcát külön megvilágítani, de képességeimmel tisztába vagyok és tudom, hogy mit tudok megcsinálni később... Minden egyes képet amit átadok, egyesével retusálom, hogy a végeredmény az legyen, amit a fejemben már a fotózáskor elképzeltem, ezért is én választom ki a fotókat. Van olyan is, hogy a fotózás alkalmával a háttérben nem oda való tárgyak maradnak pl: üdítős üveg, pulcsi, telefon és sorolhatnám a példákat. Ezeket az otthagyott tárgyakat a fotózás közben észre veszem arrébb rakom, de van, hogy még arrébb kell tenni, mert még mindig bent maradt a képben 🙂 én úgy fotózom, hogy ezeket ne utómunkában kelljen korrigálni, hanem már eleve úgy készüljön el a fotó, hogy az jó legyen, minél kevesebbet kelljen hozzányúlni, de ha megesik, hogy benne marad, akkor azokat a képeket sem adom át, hisz a legjobb képeket válogatom ki... És természetesen olyan is megesik , hogy elrontok egy képet, mert pl mozgás van, és lemarad egy kéz vagy egy láb vég, ujjacskák, mert általában fix objektíveket használok és azzal nem tudok annyira gyorsan reagálni mint kellene, ilyen képet sem adok át 🙂 vannak a fotózásban szabályok, amiket szeretek, amihez ragaszkodom, ettől vagyok én, ez az én látásmódom, ez sokaknak tetszik, és persze van akinek nem tetszik. Mindenki más ízléssel, látásmóddal dolgozik, de ezzel nincs semmi baj, azt gondolom, hogy így mindenki megtalálja a magának, a saját ízlésének megfelelőt. Remélem egy kicsit, hogy aki eddig szeretett volna sok db képet kapni, látja, hogy bőven elég az a kép ami megfelelően van komponálva és retusálva. És akkor lássuk a képet 🙂 Köszönöm, hogy elolvastátok. Szép napot!

Iratkozz fel a hírlevelemre

Csatlakozz és iratkozz fel hírelvelemre, hogy megkapd az aktuális híreimet

Sikeresen feliratkoztál!